Actueel fiscaal nieuws
Autofiscaliteit anno 2025: update belangrijkste spelregels
De spelregels rond autofiscaliteit in België zijn volop in beweging. Sinds 2023 zet de federale overheid in ons land sterk in op vergroening van het wagenpark, en dat voel je als ondernemer almaar meer in je portemonnee. In 2025 worden de fiscale spelregels nog strenger.
Elektrische wagens blijven het speerpunt, maar er is onverwacht ook opnieuw ruimte voor plug-in hybrides. Wat verandert er precies, en hoe speel je daar als kmo best op in? We zetten het helder op een rij.
Hoe blijf je als ondernemer elektronische facturen betwisten vanaf 2026?
Vanaf 1 januari 2026 is e-facturatie via het Peppol-netwerk verplicht voor alle Belgische btw-plichtige ondernemingen. Deze maatregel roept bij vele ondernemers vragen op over hoe je jouw rechten behoudt, zoals het betwisten van facturen.
Vanaf 1 januari 2026 is e-facturatie via het Peppol-netwerk verplicht voor alle Belgische btw-plichtige ondernemingen. Dit betekent dat je jouw facturen niet langer via pdf per e-mail mag versturen, maar uitsluitend via een gestructureerd elektronisch formaat. Hoewel dit de factuurverwerking aanzienlijk versnelt, roept deze maatregel ook vragen op over hoe je als ondernemer jouw rechten behoudt, zoals het betwisten van facturen.
Wat betekent de Peppol-verplichting voor jou?
Is uw onderneming klaar voor de nieuwe aansprakelijkheidsregels?
Sinds 1 januari 2025 zijn de regels rond aansprakelijkheid in het Burgerlijk Wetboek aanzienlijk gewijzigd. Dit heeft directe gevolgen voor uw ondernemingen, medewerkers en externe partners.
Waar bedrijven zich vroeger vrij eenvoudig contractueel konden beschermen, biedt de nieuwe wetgeving ruimere mogelijkheden voor schadeclaims.
Wat verandert er?
Vijf jaar na de coronacrisis: wat hebben we geleerd?
Vijf jaar geleden legde het coronavirus de wereld lam. Lockdowns, thuiswerken en onzekerheid bepaalden plots het ondernemerslandschap. Nu de pandemie achter ons ligt, is het tijd om kritisch terug te blikken: welke lessen hebben we geleerd?
Verplichte loontransparantie op komst vanaf 2026: hoe bereidt u uw bedrijf goed voor?
Vanaf 2026 moeten bedrijven in de Europese Unie – dus ook in ons land – rekening houden met nieuwe regels rond loontransparantie. Het doel van deze regelgeving? Een eerlijker loonbeleid creëren en de bestaande loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten.
Als ondernemer zal u geconfronteerd worden met bijkomende rapporterings- en administratieve verplichtingen. Daarom is het essentieel om het loonbeleid in uw onderneming grondig te analyseren en bij te sturen.
Wat houdt de nieuwe regelgeving in?